Vi må redusere kjøttforbruket vårt

Griser

Dyreoppdrett står for opptil 20% av verdens klimagassutslipp. Likevel er det få politikere som er villig til å ta grep for å redusere kjøttforbruket.

1. september 2015

Jon André B. Danielsen, 4.kandidat
Heldigvis har det skjedd en global oppvåkning rundt hva kjøttproduksjon og konsum gjør med miljøet. I 2009 startet Paul McCartney organisasjonen “Meat Free Mondays,” kjent som “Kjøttfri mandag” i Norge. Hvis alle nordmenn gjennomførte en kjøttfri dag i uken, så vil det redusere samme mengde CO₂-utslipp som fra 200 000 biler viser tall fra Fremtiden i Våre Hender.

Det skal altså ikke mye til for å spise mer klimavennlig. Jeg er selv glad i kjøtt, men jeg har innsett at jeg må kutte ned på kjøttspisinga. Jeg begynte med en kjøttfri dag i uka og har økt til to dager i uka. Men det er lett å tenke : “Hva hjelper det at jeg spiser mindre kjøtt når de fleste andre øker sitt kjøttkonsum?” Tall fra Helsedirektoratet viser at hver nordmann i gjennomsnitt spiser 76 kilo kjøtt i året. Her må det politiske virkemidler til.

Miljøpartiet De Grønne mener det er feil at staten gjør seg til en kjøttpusher gjennom fordeling av offentlige midler til Opplysningskontoret for egg og kjøtt. I 2013 hadde Opplysningskontoret for egg og kjøtt et budsjett på ca 80 millioner kroner. Til sammenlikning fikk Opplysningskontoret for frukt og grønt ca 20 millioner. Ved ikke å fremme alternativer til et kjøttbasert kosthold er det vanskelig å nå våre målsetninger innenfor miljø, klima, folkehelse og dyrevelferd.

Vi mener det offentlige har et ansvar for å gå foran som et godt eksempel. Derfor vil De Grønne i Vestre Toten jobbe for et tilbud om vegetarisk og økologisk mat i alle kommunale kantiner og ved eldresentre. Vi vil jobbe for å bygge kunnskap om hvordan velsmakende vegetarisk mat kan lages. Det er nettopp det “Kjøttfri mandag” handler om, gjøre det lettere og mer spennende å spise vegetarisk.